Mikael Ramels kajuta

Kajutans Jukebox: Outgivet och versioner


Kapitel 1 "UR-Forntid (1970-tal)". Består av ideer som ville prövas. Några plockade jag ut och la in på denna samling.
 
1. "Balancia". Jag hade stämt om en favvogitarr i ett öppet ackord. Mina "vanliga" grepp klingade plötsligt annorlunda och jag skapade denna lite spansk-touchade låt utifrån detta. På kul lixom. På test. Vad man kan göra med en gitarr, lixom.. Året är ca 1975.
 
2. "Varken". Detta var innan jag ledde Mats Öberg in på samma tema och då döpte om den till "Blind-gång låt". Så här lät den dock en dag ca 1972 då jag spelade in den. Jag har alltid gillat temat och antagligen just därför tog jag fram det då det var dags för mig och Mats Öberg att samarbeta.
 
3. "Circus-tratten". Idiotiskt tema med nån sorts avantgardiskt circusform. Jag vet att jag lekte med en nyinförskaffad synth. Ca 1975.
 
4. "Jag har ingen bil". Detta är förstås från ett idéband. Utan arr - bara som en idé-presentation till mig själv. Idag tänker jag: "Är det värsta schlager-festivalen jag tänkte på?".  Lite kul ändå att jag skapade något via pianot.
 
Kapitel 2 "NU-forntid" (1994).
 
5. "Kärlekskarusellen". Denna instrumentallåt känns ju igen från albumet "Vilken Skillnad". Men är den inte varmare och goare här?
 
6. "Mysterius". Annan instrumentallåt från samma period. Dock ej nominerad till Vilken Skillnad. Eller fick utgå på grund av utrymmesskäl?
7. "Vilsam". En av mina egna absoluta älsklingar. Ett enkelt tema. De rätta instrumenten - det rätta ljudet - det rätta tempot. Jag var mycket nyförälskad då jag gjorde denna låt / inspelning! Jag tycker inte den fick sin rätta klang på "Viken Skillnad" - albumet.
 
Kapitel 3 "Satsning" (1990-tal).
 
8. "Du Sverigerika Sköna". Finns ej utgiven då jag alltid velat ha den som en "exklusiv intro" vid spelningar. Detta var dock ett försök att hitta en inspelningsform för låten - om den nu någonsin skulle ges ut.
 
9. "Ge mig hopp". Eddie Grants låt fick mig att göra en svensk text. Hur skulle inspelningen göras? Jag hade fått en trummaskin och FAN vad jag jobbade med den. Flera veckor!! Jag ville att det skulle låta "riktiga" trummor. En egentligen omöjlig uppgift! Men där finns ett sväng som är ärligt gentemot originalet. (Missat första inslaget i överföringen.)
 
10. "Balladen om ett nygammalt yrke". Hur kan man göra en sån här text på Cliff Richards gamla "Summer Holiday"? Uppenbarligen fanns en frestelse med konfrontationen; ny provocerande text och Shadows "snälla" musik. Jag skickade en förfrågan till förlaget i England om jag fick använda låten för "en annan text". Till slut kom svaret: "Hur går texten?" Jag blev tvungen att låta någon göra en rimlig översättning av min svenska text till engelska. Skickade den. Fick svaret: "Nixi-pixi-no-no". Kändes trist. Vad göra? Joo - ändra några tongångar och intervall i sång-melodin. Kompet var ju redan skapat. Det ville jag inte göra om!
 
11. "Om jag vunne en miljon".  Detta komp användes som grund vid skapandet av albumet "Vilken Skillnad". Faktiskt även sången.
 
12. "Gå´nte på`t". Pastor Ulf Ekman var här föremål för mitt hat. Jag har varit pådrivande för att ge ut denna inspelning. Men jag fick mothåll från flera instanser. Även sådana som var mig nära. Nu skiter jag i det. Låten är lika aktuell. (Det blir en blurp-effekt i ljudet i första versen. Man missar "AMEN". Detta gäller inte originalet utan skedde av oförklarlig anledning vid överföringen till denna samling.)
Kompet klart Beatles-inspirerat.
 

13. "Charmören". En "toktext". En rätt kul låt och inspelning. Med Bengan som ex-röst och gitarrinsatser. Ej utgiven eller vidarebearbetad. En betraktelse.

 
14. "Leve livet". Grundinspelningen till samma låt  som sedan kom att ingå på albumet "Vilken Skillnad". Jag tyckte det var skitkul att göra denna låt och inspelning. Det var någonting helt annorlunda! Det var cowboy och jänka och spelmanstjosan och Pippi Långstrump på en och samma gång.
 
15. "Duo-fest". Även denna kom att ingå på "Vilken Skillnad". Något mer naken här men så här lät min idé-intention. Visst, vi använde samma komp. Det var ju så bra? Bengan med på ett hörn...
 
16. "Klockan tickar". Samma kommentar som på föregående låt. Bortsett Bengan. Jag minns att jag var djävligt nöjd med mitt jobb med trummaskinen. Jag fick höra kommentarer från värsta synth och trumprogrammerare: "Va i helvete - är det sant? Att det inte är på riktigt?" Jag HATAR trummaskinen. Men vid denna tid hade jag bestämt mig för att försöka plocka svänget ur den. Jag kommer inte att göra om det!! (Det går inte! Det är sk ABSOLUT matematik i en trummaskin. Svårt att svänga till...)
 
17. "Lösningen + WX". En väldigt udda och annorlunda MR-låt. Orsaken är att jag fick "nej" från så gott som alla skivbolag i det begynnande 1990-talet. Detta var en slags hämnd. "Lösningen" var en text av Mats Nörklit som jag lekte med. Jag fogade den samman med "WX". Jag vet inte själv vad "WX" står för - kanske Wilmer X. Det blev en fras att få generera mitt utlopp igenom.
I övrigt handlar ju texten om att "satsa - duga - lira - och slå!". Energin i komp och "revansch" går inte att ta miste på. Bengans gitarr hjälper till!
 
18. "Vem tror du du är?". Kort bara: Trummaskinen = leka med. Gruppen Byrds = absoluta inspiratörer. Texten = ett "vräk-vrål" från en skilsmässa som hängde kvar väl länge...
 
19. "Föryngringen". Fin text av Mats Nörklit som jag gjorde musik och inspelning till. Alltid aktuell lixom. Sålänge klotet är oss medvetet alltså!

Jukebox